Deze website gebruikt cookies. Meer informatie en lees hoe U zich hiervoor afmelden kunt.

Zandstranden in Cuba

Strandvakanties  wandel- en
fietsvakanties en rondreizen Cuba

 
Witte zandstranden in cuba

 

Cuba is het Caribische eiland waar de Salsa muziek en Salsa dans haar oorsprong vindt. Door het koloniale verleden overheersen Spaanse en Afrikaanse invloeden. In de traditionele Cubaanse muziek zie je veel muziekinstrumenten van Afrikaanse origine. Salsa betekent saus. Salsa is dan ook een overkoepelende naam voor verschillende Latijns Amerikaanse muzieksoorten die niet alleen be´nvloed zijn door Cuba maar ook door andere Caribische eilanden en Latijns Amerikaanse landen. Cuba heeft een eigen traditioneel Cubaanse salsastijl met eigen variaties. Salsa heeft zich vanuit Cuba verspreid over de Spaanstalige landen van Zuid-Amerika en later naar de VS en Afrika.

Landkaart Caribisch gebied

Grensdocumenten en identificatie

Om de grens van Cuba te passeren moet je in bezit zijn van en Nederlands paspoort dat minimaal nog 6 maanden geldig is. Ook moet je in bezit zijn van een visum in de vorm van een speciale toeristenkaart. Daarnaast moet je een  bewijs dat je een ziektekostenverzekering hebt kunnen overleggen (of anders een ter plekke in Cuba afsluiten).
In Cuba is een identificatieplicht, draag uw paspoort altijd bij u.

 

Lastminute reizen overzicht

Cuba - Midden Amerika

Cuba ligt in het Caribisch gebied. Het is een mooi eiland in Midden Amerika, met afwisselend landschap en heerlijke temparatuur. Na langdurige isolatie van de Westerse wereld, kunnen we gelukkig weer van dit eiland genieten.
Het is ook het eiland waar de salsa geboren is.

 Bekijk de reizen naar Cuba

Groepsreizen Familiereizen Singlesreizen Strandvakanties
Auto rondreizen Fietsvakanties Lastminutes en goedkope aanbiedingne

Cuba, eiland in het Caribisch gebied

Geschiedenis van Cuba

De oorspronkelijke bevolking van Cuba zijn indianen. Cuba werd ontdekt door Columbus op zijn eerste reis in 1492. Na de ontdekking van Cuba door Columbus veroverden  de Spanjaarden Cuba. De indianen werden wreed ingelijfd als slaven. Later haalde de Spanjaarden hun slaven uit Afrika. Cuba is dus heel erg lang een Spaanse kolonie gebleven. Dankzij de slavernij had Cuba de mogelijkheid zich te ontwikkelen tot een belangrijke suikerproducent. In 1886 werd de slavernij afgeschaft. Cuba heeft daarna nog korte tijd onder Amerikaans gezag gestaan. Maar in 1902 werd het een onafhankelijke republiek. Amerika behield enkele rechten, zoals het recht op marinesteunpunten op Cuba. En de Amerikanen zaten in allerlei bedrijfstakken. Cuba bleef een belangrijke suikerproducent die economisch erg afhankelijk was van de Verenigde Staten. Tot 1940 regeerden een rij van niet integere van presidenten die er een chaos van maakten en veelal corrupt waren. De gewone Cubaanse bevolking was arm. Onder invloed van verkiezingen en druk van de bevolking  voerde president Batista in 1940 hervormingen met behulp van een nieuwe grondwet door. Dit betrof ondermeer een legalisering van de ondergrondse Communistische Partij en gunstige hervormingen voor de vakbonden.  Maar president Batista negeerde de grondwet van 1940. Hij ontbond het parlement en regeerde als een dictator. Daardoor werd de oppositie sterker in de jaren vijftig.

Fidel Castro leidde een revolutionaire beweging vanuit Mexico. Met anderen (Ernesto 'Che' Guevara), werd een guerrillabeweging opgezet, Deze guerrillabeweging werd gesteund door de oppositie tegen Batista bestaande uit boeren en landarbeiders. Bij de Communistische Partij kreeg deze beweging weinig sympathie. Eind 1958 had de beweging zich verspreid en versterkt en was de oppositie tegen Batista algemeen geworden. Het leger steunde Batista ook niet meer. Daarom vluchtte Batista op 31 dec. 1958. Op 1 jan. 1959 trok Castro's beweging van 26 Juli Havana binnen. Batista was overwonnen.

Er kwam een herverdeling van land en diensten en verschillende voormalige Amerikaanse bedrijven werden genationaliseerd. Land van boeren werd onteigend, de grootste stukken land werden staatseigendom. Bijna iedereen kreeg werk maar het salaris daarvan was laag. Dit alles veroorzaakte dat Cuba ge´soleerd werd van de Verenigde staten, en raakte daar de afzetmarkt kwijt. Daarom werd hulp van de socialistische landen belangrijk, en werd er handel gedreven met Oostblok landen. De Sovjet Unie steunde Cuba militair bij dreigende invallen van de Verenigde Staten. Langzaam aan werd het systeem totalitairder. In 1976 kwam er een nieuwe Grondwet, die de burgers veel vrijheid ontnam.. Dit veroorzaakte de emigratie van veel politieke tegenstanders uit alle lagen van de bevolking.Eiland in Midden Amerika

In 1995 werd het staatsmonopolie op de verkoop van landbouwproducten opgeheven. Ondanks de economische hervormingen bleven democratische hervormingen uit. Op 31 juli 2006 droeg President Fidel Castro, in verband met het ondergaan van een zware operatie, al zijn bevoegdheden over aan zijn broer Ra˙l Castro. Het lijkt er op dat Ra˙l Castro hervormingen tot stand wil laten komen. In maart 2009 komen er verschuivingen in de regering. Het congres van de Verenigde Staten versoepelt het handelsembargo.

Positieve ontwikkelingen

De bevolking heeft gratis toegankelijk gezondheidssysteem. Omdat school verplicht was en kosteloos is, is de ongeletterdheid onder de bevolking minimaal. Momenteel wordt het toerisme met open armen ontvangen. Het toerisme zorgt samen met de beroemde Cubaanse sigaren voor een economische vooruitgang.

   
Strandvakanties  wandel- en fietsvakanties en rondreizen in Cuba  
   
Galerie Cubaanse kunst

Kunstgalerie Cubaanse kunst in Nederland

Cuban art space - Center for Cuban Studies

Cuban self-taught art

klassieke sleesalsa dansen op straatEen schilderij van een cubaans straatje
Groepsreizen Familiereizen Singlesreizen Strandvakanties
Auto rondreizen Fietsvakanties Lastminutes en goedkope aanbiedingne
 
WaarBenJij.Nu - online reiscommunity
Op WaarBenJij.Nu kun je vanaf elke plek op de wereld via een reisdagboek je reiservaringen en reistips met je vrienden of de andere reizigers delen.

Cubaanse Ambassade in Nederland

Vrijwilligerswerk doen in Cuba
Meestal werk je  in de landbouw. Je gaat bomen snoeien, zaaien of citrusvruchten oogsten.
Naast het werk worden instellingen bezocht en culturele activiteiten georganiseerd.

Data schoolvakanties in Nederland